Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Як зараховується до страхового стажу період догляду за дитиною?

Дата: 29.03.2022 15:55
Кількість переглядів: 199

 

Догляд за дитиною до трьох років зараховувався до стажу як до 1 січня 2004 року, так і після. Але після 1 січня 2004 року такі періоди зараховуються до страхового стажу за умови, якщо особа, яка здійснювала такий догляд, отримувала допомогу по догляду за дитиною до трьох років або одноразову допомогу при народженні дитини, яку призначають органи соціального захисту.

Тобто до 1 січня 2004 року до страхового стажу непрацюючим матерям на підставі свідоцтва про народження дитини зараховується три роки догляду, працюючим – періоди перебування у відпустках по догляду за дитиною до трьох років. Із 1 січня 2005 року – за даними персоніфікованого обліку.

Період неоплачуваної відпустки по догляду за дитиною від трьох до шести років із 1 січня 2004 року не зараховується до страхового стажу при визначенні розміру пенсії, оскільки у цей період за особу, яка здійснює такий догляд, не сплачуються страхові внески, вона не підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.

Водночас пунктом 3.1 Прикінцевих положень Закону 1058 передбачено, що період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку з 1 січня 2004 року до часу запровадження сплати страхових внесків (єдиного внеску) за осіб, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку        (з 01.01.2005), зараховується до страхового стажу для визначення права на призначення пенсії за віком при досягненні віку, встановленого ст. 26 Закону 1058.

 

 

Наприклад:

Жінка звертається за призначенням пенсії у 2021 році. Має 27 років страхового стажу. Тобто для виходу на пенсію у 60 років їй не вистачає одного року ( 2021 року необхідний страховий стаж становить 28 років). Але з 2004 по 2006 рік вона перебувала у неоплачуваній відпустці по догляду за дитиною до шести років. Тому їй зарахують у стаж для визначення права на призначення пенсії один рік – 2004, якого не вистачає, і вона вийде на пенсію у 60 років, але для розміру пенсії враховуватимуть наявний страховий стаж – 27 років.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь