Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Особливості надання відпустки в умовах воєнного стану та її тривалість.

Дата: 02.05.2022 15:22
Кількість переглядів: 552

 

Особливості надання відпустки в умовах воєнного стану та її тривалість.

24 березня набрав чинності Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі- Закон), який визначає особливості трудових відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами на період дії воєнного стану.  Дані зміни, зокрема, стосуються і питання надання відпусток під час дії воєнного стану.

В даному нормативно-правовому акті зазначено, що у період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні. Це означає, що на період дії воєнного стану максимальна тривалість надання щорічної основної відпустки становить 24 календарних дні. При цьому працівникові також можуть бути надані щорічні додаткові відпустки, соціальні та інші відпустки, які передбачені Законом України «Про відпустки». У випадку, якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, різниця днів відпустки не втрачається, а може бути надана після закінчення дії воєнного стану.

Новелою даного Закону стало також те, що у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток за умови, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури. До наступних відносять об’єкти, які є важливими для економіки, національної безпеки та оборони, порушення функціонування яких може завдати шкоди життєво важливим національним інтересам. У даному випадку винятком є відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Міністерство економіки у своєму коментарі до даного Закону зазначає, що у випадку, коли працівник не залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, необхідно врахувати, що відповідно до статті 10 Закону України «Про відпустки» черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників. За  домовленістю сторін трудового договору може бути проведена зміна термінів надання відпусток, відображених у графіку.

Законом також визначено, що протягом дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження її строком, встановленим частиною першою статті 26 Закону України «Про відпустки» (дана норма передбачає право на відпустку без збереження заробітної плати не більше ніж 15 календарних днів на рік).

При цьому доречно зауважити, що будь-яка відпустка не може надаватися примусово. В першу чергу, це стосується відпусток без збереження заробітної плати.

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua;

  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.

  • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

                зв’язатися з Новоселицьким бюро через скайп зв'язок

• скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE;

• у месенджерах Телеграм та Вайбер;

• у кабінеті клієнта на сайті системи БПД https://cabinet.legalaid.gov.ua/;

• правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid, що розміщена за адресою www.wiki.legalaid.gov.ua.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь