Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Окремі зміни, внесені до пенсійного законодавства з 30.04.2022

Дата: 16.05.2022 16:33
Кількість переглядів: 177

30.04.2022 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства» (далі – Закон 2040), яким передбачено ряд змін у пенсійному законодавстві. Надаємо огляд окремих з них.

Дострокові пенсії для батьків тяжко хворих дітей

Законодавством віднині надано визначення тяжко хворої дитини, якій не встановлено інвалідність та передбачено для батьків таких дітей достроковий вихід на пенсію за віком. Першочергове право на дострокову пенсію мають матері тяжко хворих дітей, яким не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення 6-річного віку, - після досягнення віку 50 років та за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу.

За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання тяжко хворої дитини, якій не встановлено інвалідність, до шестирічного віку здійснювалося батьком, батьку призначається дострокова пенсія за віком після досягнення віку 55 років та за наявності страхового стажу не менше ніж 20 років.

Нагадаємо, що відповідно до чинного законодавства один з непрацюючих працездатних батьків, який здійснює догляд за тяжко хворою дитиною підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню за умови, що така  особа отримує допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства. Тобто в майбутньому, батькам час здійснення ними догляду за тяжко хворою дитиною зараховуватиметься до їх страхового стажу при призначенні пенсії.

Розширено коло осіб, хто матиме право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника

Внесеними змінами розширено коло осіб, які матимуть право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». До числа непрацездатних осіб віднесено чоловіка (дружину), батька, матір, якщо вони досягли віку 65 років. Внесені зміни врегулювали право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника громадян (чоловік, дружина, батько, мати), які досягли 65-річного віку, незалежно від наявного в них стажу. Раніше такі особи право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника мали лише за умови наявності в них 15 років страхового стажу або факту визнання їх особами з інвалідністю.

При цьому нагадуємо, що пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності. Виключення щодо необхідності наявності страхового стажу у годувальника становлять лише окремі особи з числа годувальників, які визначені статтею 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Середня заробітна плата по країні для обчислення пенсій за віком для осіб з інвалідністю

Законодавчо врегульовано питання застосування нової середньої заробітної плати по країні для осіб, які вперше переходять з пенсії по інвалідності на пенсію за віком.

Якщо особа після призначення пенсії по інвалідності продовжувала працювати і набула не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення пенсії (попереднього перерахунку пенсії без урахування перерахунку, передбаченого абзацом п’ятим частини четвертої статті 42 цього Закону), під час переведення вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за віком застосовується середня заробітна плата (дохід), визначена (визначений) частиною другою статті 40 цього Закону для призначення пенсії.

В поточному році при такому переведенні з одного виду пенсії на інший, за викладених обставин, буде застосуватися показник середньої заробітної плати по країні 10846,37 грн. Тобто для визначення права на застосування нового показника середньої зарплати буде враховуватись також стаж, який попередньо був зарахований при проведенні щорічних автоматизованих перерахунків пенсій по інвалідності працюючим пенсіонерам з 1 квітня.

Крім того, з 01.10.2022 зростуть мінімальні розміри пенсій по інвалідності, визначені Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь