Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

ЯК МЕШКАНЦЯМ ГРОМАДИ ПОДАРУВАТИ ЧИ ПРОДАТИ МАЙНО В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Дата: 22.06.2022 09:23
Кількість переглядів: 123

 

ЯК МЕШКАНЦЯМ ГРОМАДИ ПОДАРУВАТИ ЧИ ПРОДАТИ МАЙНО В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Питання порядку посвідчення договорів відчуження в умовах воєнного стану, зокрема укладання договорів купівлі - продажу/ дарування нерухомого майна, є одним з розповсюджених питань, з яким клієнти звертаються до фахівців нашого Бюро.

Враховуючи те, що предметом договору дарування/купівлі - продажу є цінне майно, то такий договір укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

За загальним правилом посвідчення правочинів щодо відчуження майна провадиться за місцезнаходженням (місцем реєстрації) цього майна або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї із сторін відповідного правочину, відповідно до ст. 55 Закону України «Про нотаріат», а також пункту 1 глави 1 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій, що затверджений наказом Міністерства юстиції України за № 296/5 від 22.02.2012 р.

Однак, в умовах дії воєнного стану нотаріальне посвідчення договору щодо відчуження нерухомого майна, зокрема посвідчення договору дарування/купівлі-продажу, ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО ЗА МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯМ ТАКОГО МАЙНА, крім нерухомого майна, розташованого у м.Києві або Київській області, відповідно до пункту 19 постанови Кабінету Міністрів України від 19 квітня 2022 р. № 480.

Тобто, до введення військового стану громадяни мали вибір, а саме звернутися до нотаріуса, який територіально є найближчим до них за місцем своєї реєстрації, зокрема за місцем реєстрації дарувальника/обдарованого, або за місцезнаходженням такого майна. Наразі посвідчення договору відчуження здійснюється нотаріусами ВИКЛЮЧНО за місцезнаходженням такого майна.

Відповідно до ст. 13-1 Закону України «Про нотаріат», нотаріус здійснює нотаріальну діяльність в межах нотаріального округу, які визначаються відповідно до адміністративно-територіального устрою України. У містах з районним поділом округом діяльності нотаріуса є вся територія міста. Нотаріус не вправі здійснювати нотаріальну діяльність за межами свого нотаріального округу, за винятком заміщення інших нотаріусів.

Важливо. В умовах воєнного стану нотаріальні дії проводяться виключно нотаріусами включеними до затвердженого Міністерством юстиції переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна (перелік за посиланням:

https://minjust.gov.ua/.../perelik-notariusiv-vid... ).

Цей перелік є актуальним та постійно оновлюється (останні зміни внесені Наказом Міністерства юстиції України від 08 червня 2022 року № 2277/5).

Таким чином, особам, які бажають укласти договір відчуження необхідно звернутися до нотаріуса Новоселицького районного нотаріального округу, який є у вищевказаному переліку, за місцем знаходженням нерухомого майна та надати необхідні документи.

Орієнтовний перелік документів, який необхідно надати нотаріусу для вчинення нотаріальних дій:

- паспорти й ідентифікаційні коди обох сторін договору;

- оригінал правовстановлюючого документу на нерухоме майно;

- довідка про осіб, які зареєстровані у житловому приміщенні;

- технічний паспорт на житлове приміщення;

- документи, що засвідчують родинні відносини між особами першого та другого ступеня споріднення.

 

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua;

  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.

  • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

зв’язатися з Новоселицьким бюро через скайп зв'язок

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь