Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Відповідальність батьків у разі невідвідування дитиною дистанційних занять.

Дата: 02.11.2022 09:46
Кількість переглядів: 86

 

Відповідальність батьків у разі невідвідування дитиною дистанційних занять.

Наразі в Україні триває дистанційне навчання, тому слід розібратися чи є відповідальність, якщо дитина не відвідує онлайн-заняття?

Отже, статтею 55 Закону України «Про освіту», встановлено, що батьки зобов’язані сприяти виконанню дитиною освітньої програми та досягненню дитиною передбачених нею результатів навчання.

Тут необхідно зазначити, що саме на батьків покладений обов’язок забезпечити дитину гаджетом та контролювати її навчання.

В Україні вже відомі випадки притягнення батьків до відповідальності за невиконання батьківських обов’язків та недбале ставлення батьків до навчання своїх дітей, а саме не змога забезпечити дитині присутність на онлайн-уроках.

Відповідно до ПОРЯДОКУ ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2017 р. № 684 «у разі відсутності учнів, які не досягли повноліття, на навчальних заняттях протягом 10 робочих днів підряд з невідомих або без поважних причин заклад освіти невідкладно надає відповідному територіальному органу Національної поліції та службі у справах дітей дані таких учнів для провадження діяльності відповідно до законодавства, пов’язаної із захистом їх прав на здобуття загальної середньої освіти.

Причини відсутності учня на навчальних заняттях підтверджуються відповідною медичною довідкою закладу охорони здоров’я або письмовим поясненням батьків (одного з батьків) учня чи інших законних представників (для учнів, які не досягли повноліття) або учня (для повнолітніх учнів), що зберігаються в його особовій справі протягом поточного навчального року.»

Не варто забувати, що за будь-яке порушення є відповідальність, статтею 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено покарання за ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей - тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн.).

Роблячи висновки рекомендуємо батькам, або особам, що їх замінюють, відповідально ставитись до належного виконання ними батьківських обов’язків та контролювати присутність дітей на онлайн-зайняттях, аби в подальшому уникнути будь-яких непорозумінь.

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua;

  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.

  • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

              зв’язатися з Новоселицьким бюро через скайп зв'язок

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь