Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Припинення стягнення аліментів з обставини, що впливають на стягнення аліментів на користь того з батьків, що раніше їх отримував.

Дата: 11.11.2022 08:46
Кількість переглядів: 251

 

Припинення стягнення аліментів з обставини, що впливають на стягнення аліментів на користь того з батьків, що раніше їх отримував.

В зв’язку з ситуацією у нашій країні, почастішали звернення платників аліментів. Справа в тому, що платники аліментів платять щомісяця аліментні платежі, але дитина проживає з ними, перебуває на їх утриманні, в той час, як отримувач аліментів виїхав за кордон. Виникає питання доцільності сплати аліментів особі, яка взагалі не піклується власною дитиною, що порушує вимоги Сімейного кодексу України. Що ж робити в даний ситуації?

Необхідно звернутися до судових органів в межах підсудності з позовною заявою про припинення стягнення аліментів.

Тобто, той з батьків, який до цього часу сплачував і сплачує аліментні платежі, збирає певний перелік документів для звернення до суду. А саме:

- Рішення органу місцевої влади про визначення місця проживання малолітньої (неповнолітньої) дитини.

- Акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, який теж видається відповідними органами місцевої влади.

- Довідка про склад сім’ї, як документ, що підтвердить сумісне проживання позивача і дитини.

- Інші документи, що підтверджують той факт, що особа, з якої стягуються аліменти, піклується про дитину та повністю її утримує (довідки з дошкільних та шкільних закладів, довідки з медичних закладів, пояснення сусідів тощо).

«Відповідно до частин 1, 2 статті 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована постановою Верховної Ради України № 789-ХІІ від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини».

Сімейний кодекс України передбачає підстави для зміни розміру аліментів, визначеного за рішенням суду, але не пов`язує їх зі способом присудження (ч. 3 ст. 181 СК України) та на підстави припинення сплати аліментів. Стаття 192 СК України тільки вказує на можливість зміни раніше встановленого розміру аліментів за наявності доведених в судовому порядку підстав, а саме: зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом, а ст. 273 СК України додатково вказує на підстави припинення виплати аліментів.

Способи захисту сімейних прав та інтересів встановлені ч. 2 ст. 18 СК України, згідно з нормами якої способами захисту сімейних прав та інтересів зокрема є припинення правовідношення, а також його анулювання.

Відповідно до правового висновку правовий висновок Верховного Суду, викладеного у постанові від 04 вересня 2019 року (справа № 711/8561/16), згідно якого за своєю суттю аліменти - це кошти покликані забезпечити дитину усім необхідним для повноцінного розвитку, тому вони можуть бути стягнуті лише на користь того з батьків хто проживає із дитиною та бере більш активну участь у її вихованні.

Згідно з ч. 4 ст. 273 ЦПК України, якщо після набрання рішенням суду законної сили, яким з відповідача присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред`явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них.

Тобто, у платника аліментів змінюються обставини, що впливають на стягнення аліментів на користь того з батьків, що раніше їх отримував.

Підсумовуючи вище вказане, приходимо до такого висновку: Якщо дитина проживає з платником аліментів на цю ж дитину, то він має право скасувати аліментні платежі в судовому порядку. Також він має право звернутися до суду ще і з питання стягнення аліментів тепер вже з іншого із батьків. Наголошую, що згідно Закону України «Про судовий збір» позивач у справі про стягнення аліментів звільняється від сплати судового збору.

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua;

  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь