Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Алгоритм дій жертви домашнього насильства

Дата: 22.11.2022 08:15
Кількість переглядів: 104

Алгоритм дій жертви домашнього насильства

 

У відповідності до ЗУ «Про запобігання та протидію домашньому насильству» - домашнє насильство – дії або бездіяльність фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

З моменту гласності гострої у сьогоденні проблеми домашнього насильства, акцентується увага на розширенні кола осіб, яких визнають кривдниками та критично високий рівень вчинення домашнього насильства, а саме фізичного та психічного насильства. Під час вчинення насильства або погроз вчинення насильства, жертва відчуває безвихідь, паніку, страх і ці емоції не дають зібратись і раціонально мислити і діяти у таких обставинах.

Немає єдиного плану дій в подібних ситуаціях, але є декілька порад щодо дій, які жінка може вчинити для захисту себе та/або дітей від насильства:

- негайно за можливості ізолюйте себе та/або дітей від кривдника, Ви можете залишити помешкання, зачинитися у кімнаті.

- терміново телефонуйте у поліцію, безпосередньо під час вчинення насильства, якщо є така можливість, або після того як Ви убезпечили себе та дітей. Повідомте поліцію саме про вчинення домашнього насильства і що знаходитесь у безпосередній небезпеці. Поліцейська група швидкого реагування з моменту призначення наряду для реагування на правопорушення або подію повинна прибути на місце виклику орієнтовно впродовж 7 - 10 хвилин, якщо Ви проживаєте у межах міста та впродовж 20 - 40 хвилин, якщо Ви проживаєте у сільській місцевості. Або можете написати заяву у відділенні поліції чи надіслати поштою. Поліція, приїхавши на виклик, за наявності для цього підстав, може затримати кривдника, це надасть Вам час для убезпечення себе та дітей, а також поліція може застосувати терміновий обмежувальний припис.

- якщо кривдник наніс Вам/дитині тілесні ушкодження (згвалтував), з урахуванням Вашого стану телефонуйте до швидкої або зверніться до лікарні та обов’язково вказуєте, що отримали травми в результаті побоїв чоловіка, тощо. До проходження медичного обстеження краще не змивати сліди з тіла та одягу. Нічого не чіпайте на місці події. Обов’язково пройдіть судово - медичну експертизу з метою визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, яку долучать до справи як доказ.

- якщо психологічне насильство відбувалося у присутності дітей або відносно них, в результаті чого діти отримали психологічні травми, Ви можете звернутися до служби у справах дітей з відповідною заявою та маєте право не давати кривдникові бачитися та спілкуватися з дітьми до вирішення питання.

- Ви можете звернутися до Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та за наявності статусу особи, яка постраждала від домашнього насильства, отримати безкоштовно усі види правових послуг. Юристи допоможуть Вам розірвати стосунки з кривдником, шляхом подачі заяви про розірвання шлюбу та поділу майна, стягнення аліментів на утримання дітей, тощо.

Про кожен випадок домашнього насильства необхідно повідомляти в поліцію та усіма законними засобами та способами захищати себе та дітей. Адже кожен факт вчинення насильства буде задокументовано та враховано у майбутньому, якщо Ви не змогли з якихось причин припинити це з першого разу.

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua;

  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.

  • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

              зв’язатися з Новоселицьким бюро через скайп зв'язок


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь