Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Як здати квартиру в оренду

Дата: 21.12.2022 12:33
Кількість переглядів: 75

 

Як здати квартиру в оренду? Поради юристів для орендодавця

У зв’язку з повномасштабним вторгненням на територію України багато українців стали вимушено переміщеними особами та потребують житла. Дехто з ВПО зробив вибір на користь орендованого житла. Але варто розуміти, що винайняти квартиру також важко, як і здати її в оренду.

Перш за все, перевірте доступну інформацію про особу орендаря. Познайомтеся з потенційним орендарем та членами його сім’ї. Ознайомтеся з паспортом орендаря.

Також здійснити перевірку інформації про орендаря можна у відкритих реєстрах (реєстрі судових рішень, єдиному реєстрі боржників, стану розрахунків з податковими органами, тощо).

Важливо також з’ясувати чи планує орендар та члени його сім’ї проживати у квартирі з домашніми тваринами.

Чому важливо укладати договір оренди?

Укладення договорів оренди житла передбачено діючим законодавством України, а саме: Главою 59 Цивільного Кодексу України. «Часто орендодавці знаходять зразок договору оренди в інтернеті чи покладаються на ріелтора. Але раджу не нехтувати юридичними консультаціями при розробці проекту такого договору. Адже важливо перевірити, чи вказані пункти договору не суперечать закону»  

У якій формі слід укладати договір оренди житла?

Договір оренди житла не підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню, він укладається у простій письмовій формі, однак за вимогою однієї зі сторін договір може бути посвідчений нотаріально.

Які важливі умови слід передбачити у договорі оренди житла?

При оформленні договору орендодавцю важливо звернути увагу на такі основні умови договору оренди житла:

Предмет договору. Детально охарактеризуйте помешкання: вкажіть адресу, площу квартири, поверх на якому вона знаходиться. Слід пам’ятати, що помешкання має бути придатним для постійного проживання у ньому. Не можуть бути предметом договору оренди підвали, кухні, коридори та інші технічні приміщення!

Вартість користування майном. Передбачте розмір орендної плати у гривнях, порядок зміни розміру орендної плати і строк попередження про таку зміну.

Права та обов’язки орендодавця та орендаря. Права та обов’язки орендодавця та орендаря слід чітко визначити у договорі. Від деталізації прав та обов’язків у договорі залежить подальше дотримання та виконання його умов сторонами.

Строк договору. Cтрок оренди встановлюється сторонами у договорі. Якщо у договорі строк сторонами не встановлений, договір вважається укладеним на 5 років. Пам’ятайте, відповідно до ст. 822 ЦК України орендар має переважне право на укладення договору найму житла на новий строк.

Чи потрібно підписувати акт приймання-передачі житла?

Так, акт приймання-передачі житла є невід’ємною частиною договору та підтверджує факт передачі житла орендарю. Вказаний Акт складається та підписується у двох примірниках у довільній формі, законодавством не передбачено правових вимог до форми такого акту.

Що таке забезпечувальний платіж і чи потрібно вимагати його внесення орендарем?

Забезпечувальний платіж – це платіж (як правило – за останній місяць оренди), який сплачується орендарем наперед. Сплата забезпечувального платежу убезпечує орендодавця від неприємних несподіванок, та стимулює орендаря більш добросовісно відноситись до користування житлом та збереженню майна.

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua;

  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.

  • скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;

              зв’язатися з Новоселицьким бюро через скайп зв'язок


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь