Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

ЧИ МОЖНА З НАСТАННЯМ 60-РІЧНОГО ВІКУ ВІДСТРОЧИТИ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ ТА ЯК ЦЕ ВПЛИНЕ НА ЇЇ РОЗМІР?

Дата: 03.01.2023 11:45
Кількість переглядів: 58

Реалізувати своє право на призначення пенсії за віком — особиста справа кожного. Рішення людина має ухвалити самостійно, враховуючи своє бажання та обставини.

Законодавство про пенсійне забезпечення містить норми, які заохочують громадян до більш пізнього виходу на пенсію. Тим, хто набув права на пенсію за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», але після досягнення пенсійного віку виявив бажання працювати та отримувати пенсію пізніше, пенсія за віком призначається з урахуванням набутого страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії.

При призначенні пенсії з відстрочкою основний розмір пенсії збільшується:

  • на 0,5% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, в разі відстрочення виходу на пенсію на термін до 60 місяців;
  • на 0,75% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, в разі відстрочення виходу на пенсію на термін понад 60 місяців.

Тобто, якщо людина відстрочить свій вихід на пенсію на період менший, ніж 60 місяців, то за кожен рік такого відтермінування вона отримає надбавку до пенсії у розмірі 6% (0,5 х 12), за два роки пізнішого виходу на пенсію — 12% (0,5 х 24) тощо. А от відстрочка на шість років (а це 72 місяці) вже збільшить основний розмір пенсії на 54% (72 х 0,75).

Для збільшення враховуються лише повні місяці роботи: підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не здійснюється.

Про своє бажання призначити пенсію пізніше потрібно повідомити орган Пенсійного фонду України до досягнення пенсійного віку.

Пенсія за віком з відстрочкою призначається за зверненням пенсіонера з дня, який настає за останнім днем місяця, в якому набуто повний місяць страхового стажу (у тому числі сумарно, коли неповні місяці підсумовуються), якщо звернення мало місце не пізніше трьох місяців з такого дня. Якщо ж пенсіонер звернувся за призначенням пенсії пізніше, то пенсія призначається з дня звернення.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь