Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Чи можуть в умовах воєнного стану перетинати кордон чоловіки, які супроводжують батьків з інвалідністю І-ІІ групи?

Дата: 07.02.2023 14:42
Кількість переглядів: 80

 

Чи можуть в умовах воєнного стану перетинати кордон чоловіки, які супроводжують батьків з інвалідністю І-ІІ групи?

Часто до юристів  безоплатної правоовї допомоги звертаються чоловіки з питанням можливості і правил перетину кордону під час воєнного стану, якщо супроводжують батьків з інвалідністю І-ІІ групи.

Згідно Правил перетинання державного кордону, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини ( чоловіка) із числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності:

документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки (наприклад, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб);

документів, що підтверджують інвалідність (довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о), або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення, або довідки про отримання пільг;

документів, що підтверджують спільне проживання ( їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), що підтверджується:

актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або -документами (посвідчення, довідки) про отримання компенсації ( допомоги, надбавки) на догляд.

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ!!!

Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до , районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду.

У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складаєтьсяакт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням

ВАЖЛИВО!!! Виїзд за межі України громадян України без батьків з інвалідністю, можливий на підставі довідки про перебування їх на консульському обліку, документів ( нотаріально засвідчених копій), що дають право на виїзд, про які зазначено вище.

Щодо повернення: чоловіки зобов’язанні повернутись не пізніше повернення на територію України, батьків з інвалідністю, яких вони супроводжували.

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Як отримати правову допомогу дистанційно:

  • зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

  • поставити питання в повідомленні на електронну адресу Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua;

  • написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/.

скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь