Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Засідання виконавчого комітету 10.02.2023 року

Дата: 10.02.2023 15:25
Кількість переглядів: 101

      10 лютого2023 року під головуванням заступника сільського голови Валерія Кучерявого  відбулося чергове засідання виконавчого комітету сільської ради. Заслухано питання про роботу Комунального некомерційного підприємства Магальська амбулаторія загальної практики сімейної медицини. Схвалено звернення до Прем'єр-Міністра України Дениса Шмигаля «Щодо перегляду окремих норм перетину державного кордону депутатами та працівниками сільських рад», проект Програми надання одноразової допомоги дітямсиротам та дітям позбавлених батьківського піклування після досягнення ними 18 річного віку, що дозволить забезпечити виплату по 1810 гривень 6 дітям, що народилися в громаді та 5 дітям – внутрішньо переміщеним особам, які проживають в Магальському будинку інтернаті. На клопотання директора Магальського ліцею Ніки І.І. позитивно вирішено питання щодо безкоштовного харчування окремих учнів.Виконавчим комітетом затверджено кандидатури щодо присвоєння звання «Мати-героїня» Дубені Родіці Степанівні та Якобець Тетяні Іванівні.

     Також в ході засідання розглянуті питання надання матеріальної допомоги жителям громади для вирішення соціально-побутових проблем,  на поховання, лікування тощо. Прийняті рішення щодо визначення місця проживання дитини, призначення піклувальників, виплати компенсацій за проживання внутрішньо переміщених осіб та інші.

 Прем'єр - міністру України

                                                                                         Денису ШМИГАЛЮ

                                                        ЗВЕРНЕННЯ

«Щодо  перегляду  окремих   норм перетину  державного  кордону

депутатами та працівниками сільських рад»

                 ВЕЛЬМИШАНОВНИЙ ДЕНИСЕ АНАТОЛІЙОВИЧУ!

Внесені зміни до Правил перетинання державного кордону, затверджені постановою Кабінету Міністрів України  від 27 січня 2023 р. № 69 в частині заборони виїзду за кордон депутатам сільських рад викликали суттєве занепокоєння  у виконавчих органах місцевого самоврядування на місцях, громадськості та самих депутатів.

     Магальська територіальна громада Чернівецького району Чернівецької області географічно розташована неподалік Румунії та Республіки Молдова,  представлена  22 депутатами, із них 6 жінок. Тільки одна жінка-депутат має відношення до посадових осіб органів місцевого самоврядування, решта працює в  структурах  не дотичних до державної служби. Також в депутатському корпусі є чоловіки, яким виповнилося понад 60 років, інваліди, мають 3-х і більше дітей, які на даний час згідно чинного законодавства  не підлягають мобілізації. Серед даної категорії є депутати, які з різних причин тимчасово не працюють та мають на утриманні дітей, батьків або цілі родини. 

     Відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад» депутати сільської ради здійснюють свої повноваження на громадських засадах, не пориваючи з виробничою або службовою діяльністю, будь-яких привілеїв не мають та коштів за проведену роботу не отримують. Водночас переважна частина жінок-депутатів та депутатів - чоловіків, мають родинні зв'язки у ближньому зарубіжжі та виїжджала за кордон з метою зустрічі зі своїми близькими родичами, для вирішення соціально-побутових та сімейних  проблем, що є надзвичайно важливим елементом для підтримки своїх родин у час коли країна веде боротьбу з російським окупантом. 

     Аналіз ситуації, яка складається навколо прийняття зазначених змін дає підстави стверджувати, що найменше близько 10 депутатів сільської ради висловлюються  за дострокове  складання найближчим часом своїх повноважень.  Подібний крок не може не хвилювати виконавчий комітет та керівництво сільської ради, може стати початком  руйнації системи місцевого самоврядування в країні, призводити до паралічу роботи ради з прийняття відповідних рішень та в майбутньому до тотальної відмови як жінок, так і чоловіків  від балотування  до місцевих органів влади.

     З урахуванням викладеного, просимо:

     1)зняти обмеження щодо виїзду  жінок-депутатів сільських рад  за кордон;

     2)переглянути обмеження щодо виїзду за кордон жінок, які працюють в сільських органах місцевого самоврядування та дозволити їм виїзд за межі країни якщо не на постійній основі, то хоча би у вихідні дні та в період відпустки, для відвідування близьких родичів та  вирішення інших сімейно-побутових проблем;

     3)дозволити виїзд за межі країни чоловікам – депутатам, яким виповнилося 60 і більше років, інвалідам та які мають на утриманні більше 3-х неповнолітніх дітей.

     Окрім того зауважуємо, що окремі норми вищезазначеної Постанови є не чіткими та не зрозумілими до виконання на місцях. Наприклад в частині  подання списків до Державної прикордонної служби України - подавати  загальний список усіх працівників сільської ради, чи тільки тих хто буде виїжджати у відрядження за кордон. Загалом Постанова потребує детального роз'яснення. 

     Вирішення вищезазначеного дозволить у цей непростий для України час разом  позитивно та своєчасно реагувати як на місцеві, так і державні  виклики та проблеми.

 

    СХВАЛЕНО

Рішення виконавчого комітету

Магальської сільської ради

від «10» лютого 2023 року № 25

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь