Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Вшанування пам'яті Великого Кобзаря Тараса Шевченка

Дата: 10.03.2023 11:20
Кількість переглядів: 68

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

      В Магальській  територіальній громаді традиційно 9-10 березня  вшановують пам’ять Тараса Григоровича Шевченка, українського поета, письменника, художника, громадського діяча, філософа, політика, фольклориста, людини, яка присвятила своє життя збереженню і поширенню самобутньої народної мудрості тісно пов’язаній з стародавньою козацькою культурою і звичаями України.

     Вшанувальні заходи Великого Кобзаря проведено в закладах культури, освіти та бібліотеках громади. Зокрема організовано виставку-панораму «Єднаймося душі словом Кобзаря», літературний захід «Живе слово кобзаря», інші.

    Тарас Григорович народився 9 березня 1814 р. у с. Моринці на Черкащині. З 47 років життя 24 поет пробув у кріпацтві, 10 - на засланні, а решту – під наглядом жандармів. Незважаючи на короткий життєвий шлях Шевченко залишив великий відбиток у літературі та художньому мистецтві. Йогопоеми «Гайдамаки», «Сон», «Катерина», балади «Причинна», повісті «Княгиня», «Музикант», збірки віршів — «Кобзар», «Три літа», «У казематі» відомі на весь світВін є  автором більше 1000 художніх робіт, в основному, це пейзажі, портрети, жанрові малюнки.  Йому присвоєно ступінь академіка з гравірування.

Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу. Великому Кобзареві встановлено 1384 пам’ятників, з них 35 в країнах світу. В Україні 164 населені пункти названі на честь поета.

Останні дні життя Шевченко провів у Петербурзі. Поховали його на Смоленському кладовищі. Проте за день до смерті, у свій день народження, 9 березня, поет попрохав свого друга Григорія Честахівського, щоб його поховали  у місті Каневі на Черкащині. Останнє бажання видатного митця виконали лише через два роки.

Тарас  Григорович  Шевченко став знаковою особистістю не лише української, а й світової літератури, здобувши право на безсмертя. Тому навіть через віки прибуває  джерело  людської шани та поваги до нього. Тож нехай святе поетове слово єднає всіх громадян України, незалежно від їх поглядів і переконань, задля щасливого мирного майбутнього нашої держави та надихає на звершення подвигів у боротьбі з російським окупантом.

Борімося поборемо!
Нам
Бог помагає!
Занас
правда, занас слава!
І воля святая!


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь