Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Порядок припинення дії договору оренди земельної ділянки після закінчення строку, на який його було укладено

Дата: 14.03.2023 16:31
Кількість переглядів: 52

Порядок припинення дії договору оренди земельної ділянки після закінчення строку, на який його було укладено

До сектору Марганецьке бюро правової допомоги часто надходять непоодинокі звернення від власників земельних ділянок (паїв) з приводу, що робити, якщо закінчується строк оренди земельної ділянки, а особа не бажає укладати новий договір оренди земельної ділянки із цим орендарем (фермером).

Важливо пам’ятати, що в період впровадженого в Україні воєнного стану, орендар (фермер) наділений правом пролонгації (продовження) діючого договору оренди на термін до одного року. Як правило, орендодавець (власник земельної ділянки) не знає про це, і звертається до орендаря (фермера) після закінчення строку договору оренди земельної ділянки (паю). Але йому повідомляють, що ще на рік договір продовжено.

Щоб уникнути такої ситуації, особа, що є власником земельної ділянки (паю), повинна заздалегідь звернутися до орендаря (фермера) і повідомити йому про те, що не бажає надалі здавати в оренду свою ділянку саме цьому фермеру. Деякі орендодавці самі бажають обробляти свою земельну ділянку, деякі хочуть укласти новий договір оренди земельної ділянки з іншим орендарем (фермером).

В законодавстві України, а саме Законом України «Про оренду землі» не визначено зміст та форму такого повідомлення, а тому він складається у довільній формі, але з його змісту орендар повинен однозначно зрозуміти позицію орендодавця. Чітко не визначені й терміни: за скільки саме днів орендодавець повинен попередити про своє рішення.

Лист-повідомлення про прийняте рішення направляється заздалегідь і у добровільній формі на юридичну адресу орендаря (фермера).

Законодавством також не врегульовано порядок надіслання листа-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення.

Дане повідомлення краще подавати орендарю двома способами:

· Особисто – шляхом безпосереднього звернення до представника орендаря (необхідно зробити копію такого повідомлення на якому уповноважена особа (представник орендаря) зазначить інформацію про дату реєстрації, посаду та ПІБ особи, що прийняла такий лист);

· Поштою – шляхом направлення надіслання листа-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення поштовим відправленням (краще направляти цінним листом з описом вкладення – у найближчому відділенні Укрпошти ви можете взнати про цю послугу.

Звичайно, може бути така ситуація, що орендар не встигне до закінчення строку договору зібрати урожай. Саме із-за цього, необхідно повідомити про небажання співпрацювати з цим орендарем (фермером), можливо, за декілька місяців. Адже, як правило договори оренди укладаються не менше ніж на сім років, і за декілька перших років в орендаря вже складається враження про добропорядність фермера, про випадки порушення умов договору і т.д.

Як показує практика, орендарі нерідко заперечують факт отримання листа-повідомлення від орендодавця і продовжують користуватися земельною ділянкою. В такій ситуації спір, який виникне, буде розглядатися в судовому порядку. Підпис орендаря про отримання листа-повідомлення, в якому заперечується можливість поновлення договору оренди, однозначно обмежить його намагання поновити дію договору в судовому порядку.

Нагадую, що сектор «Марганецького бюро правової допомоги» продовжує надавати безоплатну первинну і вторинну правову допомогу всім бажаючим.

За більш детальною інформацією з цього питання та з будь-яких інших правових питань, ви можете звернутися до Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги за адресою: м.Нікополь, вул. Івана Богуна, 9, тел. 0566 68-75-23, 0566 68-75-40, МТС +380661773774, номер гарячої лінії 0-800-213-103, сектор «Марганецьке бюро правової допомоги» за адресою: м.Марганець, вул. О.Кошового, 4, тел. МТС +380958142029, 05665 5-10-06.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь