Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

ХТО МОЖЕ ВИЙТИ НА ПЕНСІЮ ЗА ВІКОМ РАНІШЕ 60 РОКІВ ТА ЗА ЯКИХ УМОВ

Дата: 13.04.2023 10:38
Кількість переглядів: 60

 

Право на призначення пенсії за віком мають чоловіки та жінки після досягнення 60, 63 або 65 років. Окремим категоріям громадян можуть призначатись пенсії за віком до досягнення віку 60 років.

Такі норми закріплено ст. 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Щоб вийти на пенсію після досягнення у 2023 році 60 років, потрібна наявність не менше 30 років страхового стажу. Після досягнення 63 років – мінімум 20 років, 65 – не менше 15 років.

Але окремі категорії громадян можуть вийти на пенсію за віком ще до 60 років:

- люди, які працювали в особливо шкідливих та важких умовах праці (ч. 1-3 ст. 114 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»)  –  вихід на пенсію на пільгових умовах;

- громадяни, які мають особливий статус, зокрема, учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, члени сімей загиблих захисників, багатодітні матері та матері дітей з інвалідністю, громадяни, яких скоротили, коли їм залишилося не більше 1,5 років до досягнення пенсійного віку (ст. 115 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування») – достроково;

- учасники ліквідації та постраждалі від аварії на Чорнобильській АЕС (ст. 55 закону про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС) – зі зменшенням пенсійного віку.

 Пенсії до 60 років призначають безстроково. Їх розмір обчислюється відповідно до ст. ст. 27, 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» – залежно від тривалості страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачені страхові внески.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь