Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Супровід дитини з інвалідністю у громадському транспорті

Дата: 17.04.2023 10:53
Кількість переглядів: 67

 

Супровід дитини з інвалідністю у громадському транспорті

 

Громадяни, які супроводжують дітей з інвалідністю за законом мають право на безплатний проїзд у пасажирському міському транспорті. Однак трапляються випадки, коли батькові/матері дитини з інвалідністю відмовляють у безплатному проїзді. Мовляв, безплатно може їхати у транспорті лише та особа, яка зазначена у посвідченні, виданому дитині з інвалідністю для отримання соціальної допомоги від держави.

Чи правомірним є таке трактування законодавства – роз’яснює юристка Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Марія Ємельянова.

Це питання чітко регулює Закон України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”Зокрема, у статті 38-1 мовиться, що транспортне обслуговування осіб з інвалідністю здійснюється на пільгових умовах. Особи з інвалідністю I та II групи, діти з інвалідністю та особи, які супроводжують осіб з інвалідністю I групи або дітей з інвалідністю (не більше однієї людини, яка супроводжує особу з інвалідністю I групи або дитину з інвалідністю), мають право на безплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім таксі). При цьому обов’язково має бути посвідчення чи довідка, зазначені у цьому Законі. У разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду – також електронний квиток, який видають на безоплатній основі.

За ст. 133-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення   безпідставна відмова від передбаченого законом пільгового перевезення громадян тягне за собою накладення штрафу на водіїв транспортних засобів, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності у розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн.).

У випадку порушення Вашого права на пільговий проїзд у громадському  транспорті рекомендуємо звертатися до Державної служби України з безпеки на транспорті  (03150 м. Київ, вул. Антоновича, 51; телефон +38 (044) 334-43-04; e-mailcontact@dsbt.gov.ua) або до її територіальних управлінь.

Якщо виникли додаткові питання правового характеру, отримати усну правову консультацію можна у контакт-центрі системи БПД телефоном: 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів безкоштовні, юристи на лінії з понеділка по п’ятницю з 08.00 до 19.00, у суботу та неділю з 09.00 до 18.00. Для з’єднання з оператором у голосовому меню натисніть 3).

Номер для дзвінків з-за кордону +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

Усі сервіси системи БПД за посиланнямhttps://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради) (03733) 5-07-20. 

Також консультацію Ви зможете отримати, написавши на нашу електронну пошту Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua   та chernivetske@legalaid.cv.ua.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь