Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

26 КВІТНЯ  - ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

Дата: 25.04.2023 12:08
Кількість переглядів: 57

Фото без опису

            26 КВІТНЯ  - ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

У цей день вшановуємо учасників ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС. Висловлюємо найщиріші слова вдячності та доземний уклін за їх сміливість, відвагу, високу громадянську позицію і схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, чиї життя обірвав смертоносний атом. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису  мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу. 

     26 квітня 1986 року сталася аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС. Обвалилася частина будівель, почалася потужна пожежа, реактор був повністю зруйнований. Величезна кількість радіоактивних речовин була вкинута в атмосферу. Ця трагедія забрала життя тисячі людей, стала причиною багатьох захворювань, принесла величезний збиток для навколишнього середовища,понад 100 тисяч жителів найближчих населених пунктів були евакуйовані. Пройшло 37 років з часу аварії, але жахливі наслідки цієї трагедії відчуваються й досі.

Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів наприкінці  1986-гороку четвертий реактор АЕС був накритий спеціальним «саркофагом», збудованим руками сотень тисяч  громадян різних професій, добровольців та мобілізованих солдатів, і Чорнобильська АЕС була знову введена в експлуатацію. Однак,  великі пожежі і аварії в 1991 та в 1996 роках призвели до зупинення спочатку другого, а потім і першого реактора. У 2000 році був зупинений останній, 3-й реактор, і Чорнобильська АЕС повністю припинила свою роботу.

      І сьогодні основним завданням і викликом  для усього світу залишається – не допустити нового Чорнобиля на нашій українській земліВсі ми пам'ятаємо як  у перші дні війни Чорнобильська атомна електростанція була захоплена російськими окупантами, тоді ж були вчинені різні провокації зі сторони країни агресора, взято в полон охорону та персонал станції, вивезено певну частину її обладнання. Українське суспільство і світ з острахом спостерігали за тими подіями. Адже це страшно — вдруге пережити катастрофу подібного масштабу. Завдяки мужності наших військових станцію звільнили 31 березня.

Від імені депутатів сільської ради, членів виконавчого комітету, працівників апарату сільської ради та особисто від себе висловлюю щиру вдячність  жителям  громади, які   брали участь у ліквідації наслідків тієї жахливої аварії. Бажаю Вам і Вашим родинам  миру, тепла, затишку та радості. Нехай Господь Бог збереже життя і здоров'я кожному із Вас.  Пам’ятаймо про тих, хто ціною життя рятував світ.

 

Сільський голова                                                         Степан САІНЧУК

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь