Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Отримання щорічної одноразової грошової допомоги ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань

Дата: 03.05.2023 10:30
Кількість переглядів: 52

Отримання щорічної одноразової грошової допомоги ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань


15 квітня 2023 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо разової грошової виплати ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань». Даний закон змінює дату щорічної одноразової виплати учасникам війни, учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та іншим особам, передбаченим цим Законом.

Щорічно така виплата для вказаних категорій громадян проводилась до 5 травня, а починаючи з 2023 року її перенесено на більш символічну для нашої Батьківщини дату – 24 серпня, до дня Незалежності України. Такі зміни символізують вшанування мужності та героїзму Захисників нашої держави, повагу до незалежності і територіальної цілісності України.

Отож, хто може претендувати на таку виплату?

До суб’єктів отримання щорічної одноразової грошової допомоги до дня Незалежності України належать:

учасники бойових дій;

особи з інвалідністю внаслідок війни;

члени сімей загиблих військовослужбовців;

особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;

жертви нацистських переслідувань.

Для отримання виплати необхідно звернутися із відповідною заявою до органу Управління соціального захисту населення та підтвердити свій статус відповідним документом (посвідчення УБД, довідка МСЕК, тощо).

Розмір разової виплати визначає Кабінет Міністрів України відповідно до бюджетних призначень, що передбачені законом про Державний бюджет України. Щороку сума зростає, відповідно – змінюється. На даний час рішення стосовно суми виплати у 2023 році Урядом ще не прийнято.

Виходячи з аналізу цього Закону стає зрозуміло, що окрім зміни дати виплати, істотних змін не відбулося. Тому особи, які мають право на отримання виплати до 5 травня й надалі матимуть таке право. Лише реалізовуватимуть його в інший період - до 24 серпня.

Попередньо, законопроєкт зареєстровано 18 квітня 2022 року та розглядалися варіанти здійснення виплат до 14 жовтня, оскільки це День захисників та захисниць України. Однак остаточне рішення щодо дати виплати визначає дату – 24 серпня.

Для отримання юридичної консультації з приводу реалізації свого права на отримання виплати до 24 серпня, а також з інших питань правового характеру є можливість звернення до контактного центру системи БПД за єдиним номером: 0 800 213 103 - (безкоштовні дзвінки на території України).

Якщо виникли додаткові питання правового характеру, отримати усну правову консультацію можна у контакт-центрі системи БПД телефоном: 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів безкоштовні, юристи на лінії з понеділка по п’ятницю з 08.00 до 19.00, у суботу та неділю з 09.00 до 18.00. Для з’єднання з оператором у голосовому меню натисніть 3).

Номер для дзвінків з-за кордону +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

Усі сервіси системи БПД за посиланнямhttps://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до сектору «Новоселицьке бюро правової допомоги» розташованого за адресою: м. Новоселиця, вул. Чкалова, 7, (перший поверх будівлі Новоселицької міської ради)  (03733) 5-07-20. 

Також консультацію Ви зможете отримати, написавши на нашу електронну пошту Бюро novoselytske@legalaid.cv.ua   та chernivetske@legalaid.cv.ua.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь