Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

ДО УВАГИ МАЙБУТНІХ ПЕНСІОНЕРІВ, ЯКІ ПРАЦЮВАЛИ ЗА КОРДОНОМ

Дата: 02.06.2023 12:37
Кількість переглядів: 49

 

Відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років за наявності страхового стажу не менше 30 років при виході на пенсію у 2023 році.

Якщо майбутньому пенсіонеру, який працював за кордоном не вистачає страхового стажу для набуття права на пенсію згідно з законодавством України, то для визначення права на пенсію може бути врахований страховий стаж, набутий легально на території Іспанії, Португалії, Чехії, Словаччини, Польщі, Литви, Естонії, Латвії та Болгарії – держав, з якими Україною укладено договір про співробітництво в галузі пенсійного забезпечення, за умови підтвердження цього стажу компетентними органами зазначених країн.

Зарахування страхового стажу лише на підставі представлених особою документів про стаж, виданих установами, організаціями за місцем роботи на території іншої держави, не проводиться.

Для того, щоб отримати з-за кордону дані про підтвердження «іноземного» страхового стажу громадяни можуть звертатися до органу Пенсійного фонду України та надати паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон (за наявністю), ідентифікаційний номер в Україні, номер соціального страхування, присвоєний заявнику в країні працевлаштування, документи про стаж в Україні та стаж, набутий згідно з законодавством іншої договірної сторони (при цьому, документи про роботу за кордоном приймаються без необхідності здійснення їх перекладу).

При цьому, з огляду на те, що вирішення зазначеного питання здійснюється шляхом переписки між компетентними органами договірних сторін і потребує певного часу, громадянам важливо заздалегідь подбати про свою майбутню пенсію і завчасно звернутися до пенсійної служби аби зібрати всі необхідні документи до досягнення пенсійного віку. Адже, в подальшому це дозволить забезпечити своєчасну реалізацію їх права на пенсійне забезпечення.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь