Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

З початку року місцеві бюджети Буковини отримали майже 3,6 мільярди гривень податкових платежів

Дата: 14.08.2023 15:59
Кількість переглядів: 94

 

 

 

Фото без описуГоловне управління ДПС у Чернівецькій області

 

Повідомлення для інформування громадськості

 

 

З початку року місцеві бюджети Буковини отримали майже 3,6 мільярди гривень податкових платежів

Упродовж січня - липня 2023 року до місцевих бюджетів Чернівецької області надійшло 3579,2 млн гривень податків та зборів, це перевищило показник аналогічного періоду 2022 року на 776,4 млн гривень. Про це повідомив начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак.

Традиційно найбільшим сегментом у формуванні місцевих бюджетів Буковини залишається податок на доходи фізичних осіб, який сплачено у сумі 2591,4 млн гривень. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року забезпечено приріст надходжень в абсолютній сумі 548,4 млн гривень.

Також у числі бюджетоформуючих складових розвитку територіальних громад краю – єдиний податок у розмірі 442,3 млн гривень, що у порівнянні з відповідним періодом минулого року більше на 77,6 млн гривень. А також майнові податки: 392,3 млн гривень в тому числі плата за землю – 285,6 млн гривень та податок на нерухоме майно – 105,8  млн гривень та транспортний податок 0,9  млн гривень. 

Крім того, до місцевих бюджетів надійшло 65,2 млн гривень акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, 16,9  млн гривень рентної плати за використання природних ресурсів, 34,6 млн гривень податку на прибуток, 9,7 млн гривень плати за лiцензiю на право роздрібної торгівлі тощо.

«Висловлюю щиру подяку тим  платникам, які своєчасно сплачують платежі, адже такими діями ви вносите вклад в наближення нашої спільної перемоги!», - зазначає Віталій Шпак. 

 

Наталія Чернівчан: Масових перевірок  не буде, однак платники мають дотримуватись податкового законодавства

Днями, податкова служба Буковини провела для представників бізнес – спільноти та консультантів з ведення бухгалтерського обліку робочу зустріч щодо питань застосування норм Закону України №3219. 

У вступному слові заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан нагадала, що порядок застосування РРО/ПРРО регулюється нормами ПКУ та Закону України від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», і вимоги цих законодавчих актів на період воєнного стану ніхто не відміняв і дію їхніх норм не призупиняв. Тобто їх необхідно було дотримуватися ще починаючи з 1 січня 2022 року.

За словами Наталії Чернівчан - масові перевірки податківці проводити не будуть, однак платники податків, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та безготівковій формі з використанням електронних засобів, незалежно від обраної системи оподаткування та форми власності (як юрособи, так і ФОП) зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО навіть під час воєнного стану. Виключення передбачено лише для ФОП – платників єдиного податку першої групи. Тільки вони мають право працювати без використання РРО/ПРРО (пункт 296.10 статті 296 ПКУ). 

Крім того, посадовиця окремо відзначила, що з 01 серпня 2023 року податківці мають право проводити документальні позапланові перевірки на звернення платника податків. А штрафи будуть застосовуватися з 01 жовтня 2023 року, по-перше, у разі перевірки, а по-друге, якщо під час перевірки податківцями будуть виявлені факти непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО, зареєстровані і переведені у фіскальний режим.

Начальник управління податкового аудиту Володимир Мудрицький продемонстрував платникам інфографіку з податковими новаціями. Під час демонстрації розповів про те, що спрощено вимоги до відображення в розрахунковому документі назви товару (послуги) для фізичних осіб – підприємців, платників єдиного податку, які не зареєстровані платниками ПДВ. Та про те, що звільнено від відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» вчинені ними у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор тощо.

Робоча зустріч пройшла в конструктивній діловій атмосфері. Присутні отримали відповіді на всі поставленні запитання. Насамкінець податківці відзначили, такі заходи спрямовані на підвищення поінформованості представників бізнес - спільноти та громадян про законодавчі вимоги.

Інфографіка: «Повернення» на довоєнну систему оподаткування деякі особливості оподаткування платників податків у період дії воєнного стану, застосування та реєстрація ПРРО https://cv.tax.gov.ua/media-ark/fotogalereya/zasidannya--kolegii-ta-naradi/10438.html

 

Новостворені суб’єкти господарювання, які з дня реєстрації обрали спрощену систему з особливостями оподаткування, автоматично переведені на застосування єдиного податку ІІІ групи

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» внесено зміни з 01.08.2023, зокрема, до підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), який доповнено новим п. 9 прим. 1 щодо особливостей переходу суб’єктів господарювання, які використовували особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Зокрема, відповідно до абзацу другого п.п. 9 прим. 1.1 п. 9 прим. 1 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали спрощену систему оподаткування з урахуванням особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, автоматично вважаються платниками єдиного податку третьої групи із ставкою єдиного податку у розмірі, визначеному п.п. 2 п. 293.3 ст. 293 ПКУ.

Тобто, новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали спрощену систему з особливостями оподаткування, автоматично будуть переведені на застосування єдиного податку третьої групи із ставкою у розмірі, визначеному п.п. 2 п. 293.3 ст. 293 ПКУ, тобто на 5 відс. доходу.

Відповідні роз’яснення наведені в Інформаційному листі № 4/2023 «Повернення» на довоєнну систему оподаткування: особливості переходу», розміщеному на вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/broshuri-ta-listivki/694703.html  та  https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь