Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

День Гідності та Свободи

Дата: 21.11.2023 09:00
Кількість переглядів: 71

Фото без опису

День Гідності та Свободи

 

         День Гідності та Свободи щорічно в нашій державізгідно з указом Президента Українивідзначається 21 листопада. Цей день установлено з метою збереження та донесення до сучасного та майбутнього поколінь інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, утвердження ідеалів свободи й демократії, а також віддання шани патріотизму та мужності громадян, які восени 2004-го й у листопаді 2013-го – лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав та свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

         21 листопада 2013 року в Києві почалися протестні акції громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади припинити курс на євроінтеграцію і скасувати процес підготовки до підписання  Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. До опівночі на Майдані зібралося близько 1,5 тис. людей.

         Зневажання законодавчо закріплених пріоритетів зовнішньої політики України, яким і була Угода про асоціацію між Україною та ЄС, викликало обурення народу.  Українці вийшли на протестну акцію в столиці, а потім і в інших містах.

         28 листопада почався страйк студентів, в якому взяли участь десятки тисяч людей.Учасники Євромайдану вимагали відставки президента В. Януковича. В ніч на 30 листопада беркутівці жорстоко розігнали мітингувальників, постраждали десятки громадян. Саме тоді мирний протест переріс у справжню революцію!  Вже 1 грудня вийшло до одного мільйона протестувальників — киян та мешканців інших міст та сіл України. В лютому 2014 р. злочинний режим Януковича був повалений, а сам він втік до росії.

         Відстоювання найвищих демократичних цінностей коштувало життя 106 вбитих («Небесна сотня») та більше 2 тисяч поранених. Майдан стояв три місяці, до самої весни 2014 р., а потім в країні розгорнулися  інші драматичні події — окупація росією Криму та територій Донецької та Луганської областей.

         День Гідності та Свободи — наше національне свято, яке має величезне значення для кожного українця. Його мета — затвердити прагнення громадян України до демократії, справедливості, свободи, руху до європейської спільноти, з якого ми вже не звернемо.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь