Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Подолання наслідків психотравми

Дата: 29.11.2023 14:15
Кількість переглядів: 167

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуЗ ініціативи керівниці  Благодійного фонду «Карітас Чернівецької Єпархії» Юлії Кузменюк з представниками сільської ради, Рідківського старостату, закладів освіти та культури громади, амбулаторії, внутрішньо переміщених осіб, за участі кваліфікованих психологів проведено тренінг на тему: подолання наслідків психотравми, перша психологічна допомога.

     Фахівцями надані та відпрацьовані рекомендації щодо реагування на стресові ситуації, викликані різними причинами,  – воєнні дії, обстріли, втрата житла, вимушені переїзди тощо, які можуть проявлятися у тривозі, страхові, неадекватній поведінці, замиканні людини в собі, ступорі.

     Зокрема пропонується людям у стресі сформувати для себе  щоденні процедури, що допоможуть втримати душевну рівновагу: наприклад, пити гарячий час і за чаюванням обмінюватися позитивною інформацією; обійматися; проводити заспокійливі ігри з дітьми на ніч; підмічати навіть найменші позитивні прояви у дітях, підлітках, хвалити їх.

     Також для відновлення душевного спокою корисною є фізична дія: прибирання оселі чи впорядкування території навколо, волонтерство, допомога іншим.

     Діти можуть малювати і в малюнках втілювати свої переживання. Іноді достатньо до намальованого кола страху додати промінчики, перетворивши його на сонце – і таким чином продемонструвати свою силу над страхом.

     Важливо дарувати позитивні емоції і розімкнути  коло негативу. Бо коли ми приходимо дуже близько до болю – бачимо лише одну якусь деталь, і через це перебільшуємо проблему. Варто віддалитися і поглянути на все «з далеку», щоб мати уявлення про цілісну картину, і вона може виявитися зовсім інакшою», – зазначила представниця фонду пані Галина. Це все робиться за допомоги певних технік та вправ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь