Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Головне управління ДПС у Чернівецькій області. Повідомлення для інформування громадськості

Дата: 05.01.2024 14:29
Кількість переглядів: 68

 

 

Фото без описуФото без опису

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

 

Повідомлення для інформування громадськості

 

 

 

Внесок малого бізнесу до місцевих бюджетів Буковини у минулому році склав понад 792,4 млн гривень

У податковому відомстві Буковини інформують, у січні - грудні 2023 року суб’єкти господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до місцевих бюджетів області  понад 792,4 млн грн єдиного податку. Порівняно з аналогічним періодом 2022 року  бюджети громад регіону додатково отримали в своє розпорядження понад 149,4 млн грн єдиного податку. 

Відтак, юридичні  особи - спрощенці перерахували майже 108,5 млн грн цього податку. Частка сплаченого податку фізичними особам – підприємцями складає 630,1 млн грн. Сільськогосподарські товаровиробники – платники єдиного податку 4 групи сплатили понад 53,8 млн гривень – деталізують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

Та принагідно нагадують, що згідно Закону України від 09 листопада 2023 року № 3460-IX «Про Державний бюджет України на 2024 рік»  з 1 січня 2024 року встановлено мінімальну заробітну плату 7100 грн за місяць, з 1 квітня - 8000 грн. Прожитковий мінімум для працездатних осіб - 3028 грн на місяць.

Згідно з п. 293.1 ст. 293 ПКУ ставки єдиного податку:

для першої групи платників єдиного податку - не більше 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму - у 2024 році єдинники першої групи зобов'язані щомісяця сплачувати ЄП – 302,80 грн (3028 x10%);

для другої групи платників єдиного податку - не більше 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати - у 2024 році єдинники другої групи зобов'язані  щомісяця сплачувати ЄП не більше, як - 1420 грн. (7100 x20%).

Вчасно сплачений єдиний податок є тим фінансовим ресурсом, який гарантує нашому краю повноцінну життєдіяльність і безпеку в умовах війни – наголошують у податковій службі області. 

 

Декларування – 2024: З 1 січня 2024 року стартувала кампанія декларування доходів громадянам, одержаних у 2023 році

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області повідомляють, що з 1 січня 2024 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року. 

Відтак, податківці деталізують, до випадків, за яких платники податку – фізичні особи зобов’язані самостійно обчислити суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, що підлягають сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року шляхом подання до податкового органу податкової декларації, встановлених розділом IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс), зокрема: 

- отримання окремих видів доходів від податкових агентів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування (п. п. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 Кодексу) (суми заборгованості, за якими минув строк позивної давності; нецільова благодійна допомога понад установлену норму; додаткове благо тощо); 

- отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) (п. п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Кодексу) (спадщина, подарунки, від оренди майна іншій фізичній особі, доходи від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна, у випадках, передбачених Кодексом тощо); 

- отримання іноземних доходів  (п. п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Кодексу); 

- при отриманні доходів від підприємницької діяльності фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) (ст. 177 Кодексу); 

- при отриманні доходів від проведення незалежної професійної діяльності особами, які провадять незалежну професійну діяльність (ст. 178 Кодексу); 

- набуття статусу резидента України іноземцем (п. п. 170.10.4 п. 170.10 ст. 170 Кодексу). Такі особи мають відобразити в податковій декларації доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи. 

Разом з тим Кодексом передбачені випадки, за яких платник податку звільнений від подання податкової декларації при отриманні доходів: 

- від податкових агентів, які згідно з розділу IV Кодексу не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; 

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розділом IV Кодексу; 

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до цього розділу не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до розділу IV Кодексу; 

- у вигляді об’єктів спадщини, які згідно з розділу IV Кодексу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 Кодексу. 

Крім того, платникам нагадують, Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет (cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи». Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які ідентифіковані за особистим ключем, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг. 

Також, у податковій службі звертають увагу платників податків – фізичних осіб, з 01.01.2024 впроваджена нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи, у зв’язку із набранням чинності наказу Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мінюсті 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873.  

До відома платників, нова форма декларації передбачає виокремлення податкових зобов’язань по податку на доходи фізичних осіб при визначенні мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ) фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь. Водночас звертаємо увагу, що сплата податку при визначенні МПЗ фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) здійснюється за кодом бюджетної класифікації «11010500 – податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування». 

Крім того, змінився порядок розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку із використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до пункту 166.3 статті 166 розділу IV Податкового кодексу України, крім витрат, зазначених у підпункті 166.3.10 пункту 166.3 статті 166 розділу IV Кодексу (додаток Ф3 до декларації). 

У податковому відомстві Буковини наголошують, подавати декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік та сплачувати відповідні податки і збори – конституційний обов’язок всіх громадян, адже це підтримка держави, її фінансової безпеки та обороноздатності. 

 

Запитання - відповіді щодо застосування ПРРО/РРО

Чи необхідно СГ, які використовують платіжні термінали, застосовувати РРО/ПРРО при продажу страв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх навчальних закладів під час навчального процесу?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють,  правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмних РРО (далі – ПРРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг встановлені Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265). Дія його поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі. 

Порядок проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг та застосування РРО/ПРРО встановлено ст. 3 Закону № 265. 

Разом з тим п. 11 ст. 9 Закону № 265 визначено, що суб’єктам господарювання надано право не застосовувати РРО/ПРРО та розрахункові книжки при продажу страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх навчальних закладів і професійно-технічних навчальних закладів під час навчального процесу. 

Відповідно до частин двадцять восьмої та двадцять дев’ятої ст. 38 Закону України від 30 червня 2021 року № 1591-IX «Про платіжні послуги» із змінами та доповненнями торговці зобов’язані забезпечувати можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані товари (надані послуги), у тому числі за допомогою електронних платіжних засобів та/або платіжних застосунків, та/або платіжних пристроїв. 

Отже, суб’єкти господарювання, у тому числі фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку, які використовують платіжні термінали, при продажу страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх навчальних закладів під час навчального процесу, мають право проводити розрахунки без застосування РРО/ПРРО та розрахункових квитанцій, за умови не здійснення реалізації товарів іншого асортименту, крім страв та безалкогольних напоїв незалежно від того, що на інших господарських одиницях суб’єкт господарювання використовує РРО/ПРРО та розрахункові квитанції. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь