Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Головне управління ДПС у Чернівецькій області. Повідомлення для інформування громадськості

Дата: 23.01.2024 14:56
Кількість переглядів: 79

 

 

Фото без описуГоловне управління ДПС у Чернівецькій області

 

Повідомлення для інформування громадськості

 

 

Шановні буковинці заплануйте свій візит до Центру обслуговування платників за допомогою Контакт- центру ДПС!

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області звертають увагу платників податків, для запису до центрів обслуговування платників Ви маєте можливість скористатись електронною чергою в режимі оnline, тобто здійснити запис до ЦОП дистанційно. 

Для цього зателефонуйте до Контакт-центру ДПС за номером телефону: 0 800 501 007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів, з мобільних телефонів – за тарифами операторів мобільного зв’язку, телефонуйте щоденно з 8:00 до 19:00, у п’ятницю з 8:00 до 18:00 (крім суботи та неділі) або звернувшись до чату Контакт-центру Податкової у месенджерах Viber або Telegram.

Детальніше за посиланням: https://tax.gov.ua/others/kontakt-tsentr/

 

Деклараційна кампанія 2024: Отримали неоподатковані доходи у 2023 році - подайте податкову декларацію про майновий стан і доходи

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що 1 січня 2024 року розпочалась кампанія щорічного декларування громадянами доходів. Згідно вимог Податкового кодексу України обов’язок подати податкову декларацію про майновий стан і доходи виникає у фізичних осіб, які протягом звітного року отримували доходи не від податкових агентів, тобто, від інших фізичних осіб, не зареєстрованих як самозайняті особи. 

Зокрема це можуть бути доходи:

- від надання в оренду власного рухомого або нерухомого майна, надання інших послуг чи виконання робіт, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо;

- спадщина чи подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення;

- іноземні доходи;  

- додаткове благо, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року;

- доходи від продажу інвестиційних активів;

- доходи, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування;

- іноземні доходи;

- доходи, з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався, тощо.

Фізичні особи, які згідно з нормами Податкового кодексу зобов’язані подати податкову декларацію подають її до 1 травня року 2024 року.

Громадяни, які бажають використати своє  право на податкову знижку, податкову декларацію подають до 31 грудня поточного року.

Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація):  особисто або уповноваженою особою;  поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

З метою підвищення рівня добровільності декларування доходів громадян та для зручності при поданні декларації в Електронному кабінеті платника створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації.

Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи»  дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку.

Часткове автоматичне предзаповнення декларації здійснюється на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податку, та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна.

Використання цього електронного сервісу: скорочує час і витрати при поданні податкової декларації;  мінімізує помилки при заповненні декларації;  надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі.

Нагадаємо, зміни до декларації про майновий стан і доходи передбачені наказом Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мінюсті 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873. 

 

Платники можуть звертатися за адмінпослугами до центрів обслуговування податкової служби Буковини через "Електронну чергу"

Наголошують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Та деталізують, всі центри обслуговування платників податків, які функціонують при державних податкових інспекціях  працюють згідно регламенту:  з понеділка по четвер з 08:30 до 17:15; п’ятниця -  з 08:30 до 16:00; обідня перерва – з 12.30 до 13.00.

Відтак, у ЦОПах здійснюється сервісне обслуговування платників податків та надається широкий спектр адміністративних послуг. У 2023 році платникам надано 104370 адміністративних послуг. З них, 41233 у електронній формі та 63137 сервісних послуг безпосередньо у центрах обслуговування.

Зокрема, видача картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків. З початку 2023 року надано понад 37398 тис таких послуг.

Серед адміністративних послуг також користуються попитом послуги: з реєстрації платника єдиного податку – 8427; надання витягу з реєстру платника єдиного податку – 15072; з видачі відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків – 7075; видача довідки про доходи – 1920.

У податковій службі роз’яснюють, сучасний рівень інформаційних технологій дозволяє дистанційно вирішити чимало питань в органах ДПС. Зокрема, процес подання звітності суттєво полегшує електронне звітування через електронний сервіс «Електронний кабінет платника».

Крім того, за допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету (http://cabinet.tax.gov.ua) платники податків мають можливість надіслати лист (запит, звернення тощо) до відповідного органу ДПС у форматі pdf (обмеження 2 МБ).

Платникам податків варто знати, що всі адміністративні та інші сервісні послуги надаються відповідно до вимог технологічних карток та нормативних документів, якими керуються фахівці податкової служби. Перелік адміністративних послуг, що надаються Головним управлінням ДПС у Чернівецькій області розміщені на офіційному сайті відомства у розділі «Діяльність/Адміністративні послуги»: https://cv.tax.gov.ua/diialnist/mistsya-nadannya-administrativnih-poslu/

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області звертають увагу платників податків, для запису до центрів обслуговування платників Ви маєте можливість скористатись електронною чергою в режимі оnline, тобто здійснення запису до ЦОП дистанційно. 

Для цього зателефонуйте до Контакт-центру ДПС за номером телефону: 0 800 501 007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів, з мобільних телефонів – за тарифами операторів мобільного зв’язку, телефонуйте щоденно з 8:00 до 19:00, у п’ятницю з 8:00 до 18:00 (крім суботи та неділі). Детальніше за посиланням : https://tax.gov.ua/others/kontakt-tsentr/

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь