Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Щодо звірки з податку на нерухоме майно

Дата: 29.02.2024 16:18
Кількість переглядів: 34

 

 

Фото без описуГоловне управління ДПС у Чернівецькій області

 

Повідомлення для інформування громадськості

 

 

Буковинці можуть звертатись до податкової служби щодо звірки з податку на нерухоме майно

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області інформують, що відповідно до п.п.266.7.1 п.266.7 ст.266 ПКУ,  обчислення суми податку з об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб здійснюється  контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості.

Та нагадують, платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо: 

-об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; 

-розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; 

-права на користування пільгою із сплати податку; 

-розміру ставки податку; 

-нарахованої суми податку. 

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за своєю податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним) – п.п.266.7.3 п.266.7 ст.266 ПКУ. 

При державних податкових інспекціях Головного управління ДПС у Чернівецькій області функціонують 13 Центрів обслуговування платників (ЦОП), де платники податків можуть отримати широкий спектр сервісних послуг. Адреси ЦОПів за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/.

 

Для отримання пільг зі сплати земельного податку фізичні особи мають подати документи до податкової служби до 1 травня поточного року

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області інформують, що відповідно до  п. 281.1 ст. 281 ПКУ, від сплати земельного податку звільняються: 

 - особи з інвалідністю І і ІІ групи; 

 - фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
 - пенсіонери (за віком); 

 - ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України  «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; 

 - фізичні особи, визнані Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. 

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії ФО п. 281.1 ст. 281 ПКУ, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм: 

-для особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 га; 

-для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд: у селах – не більш 0,25 га, в селищах – не більш 0,15 га, в містах – не більш 0,10 га; 

-для індивідуального дачного будівництва – не більш 0,10 га; 

-для будівництва індивідуальних гаражів – не більш 0,01 га; 

-для ведення садівництва – не більш 0,12 га. 

Крім того, згідно з п.281.3 ст.281 ПКУ визначено, що від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку ІУ групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку ІУ групи. 

Якщо ФО станом на 1 січня поточного року має у власності кілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, визначених п. 281.2 ст. 281 ПКУ,  то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву довільної форми до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь