Магальська громада

Чернівецька область, Чернівецький район

 ВДЯЧНІСТЬ ДОБРОВОЛЬЦЯМ

Дата: 14.03.2024 11:57
Кількість переглядів: 48

 

              14 березня - День українського добровольця

     Сільський голова Степан САІНЧУК від імені депутатів, членів виконавчого комітету, працівників апарату сільської ради та особисто від себе висловлює вдячність добровольцям територіальної громади за відданість, подвиг і мужність.

     Це люди, які добровільно, за покликом серця, керуючись внутрішніми цінностями й принципами, взяли до рук зброю та стали на захист України. Для них боротьба за нашу незалежність і суверенітет — це честь. Ваш подвиг назавжди буде вписаний в історію держави як взірець патріотизму.

     Дякую кожному добровольцю хто вдень і вночі на полі бою показує, що таке справжній героїзм та сила! Дякую, що наближаєте нашу Перемогу!" Дякую  за ваш героїзм та жертовність. Щиро бажаю Вам миру, здоров’я, благополуччя та злагоди Вашим родинам.

     "Вічна шана та вічна памʼять кожній і кожному, хто віддав  життя заради вільного майбутнього! Ми завжди памʼятатимемо наших Героїв і шануватимемо.

     Слава Україні! Слава Українським Добровольцям!

 

Історія

 

     Цей день започатковано 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності держави, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

     Ця дата вибрана не випадково: 14 березня 2014 року прямо з Майдану перші добровольці відправилися на тренувальну базу в Нових Петрівцях, що під Києвом. Внесок першої хвилі добровольців важко переоцінити. Добровольчі батальйони дали змогу провести мобілізацію і підготувати професійну заміну добробатам.

     В дні Революції Гідності та на початку російського вторгнення тисячі українських громадян, кинувши власні справи – навчання, роботу, бізнес, родини - пішли на майдани країни, висловлюючи протест проти антидержавної політики тодішнього вищого керівництва країни, а потім зі зброєю в руках першими протистояли озброєній до зубів російській армії.

     Навесні 2014 року була зафіксована рекордна явка у військкомати країни. Люди приходили самі, не чекаючи на отримання повістки. Інші – чоловіки й жінки, самоорганізувалися в батальйони й вирушили на схід. Саме завдяки добровольцям – їхній мужності, відданості національним інтересам і щирому патріотизму вдалося зупинити російського агресора, дати змогу мобілізувати сили в тилу й озброїти армію. Добровольці стали гордістю українського народу та водночас головним болем кремлівських посіпак.

     Загалом у воєнному конфлікті на сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Переважна більшість із них згодом перетворилася на військові частини силових структур.

     У перші тижні повномасштабного російського вторгнення в Україну у 2022 році майже 100 тисяч добровольців вступили до лав Сил територіальної оборони ЗСУ.

     Варто зазначити, що новий поштовх розвитку сучасного добровольчого руху надав Закон України «Про основи національного спротиву», ухвалений 16 липня 2021 року. Відповідно до цього Закону добровольче формування територіальної громади – це воєнізований підрозділ, сформований на добровільній основі з громадян України, які проживають у межах території відповідної територіальної громади, який призначений для участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони в межах території відповідної територіальної громади.

     Після того, як Кабінет Міністрів України постановою від 29 грудня 2021 року затвердив Положення про добровольчі формування територіальних громад, в Україні почали створюватися перші добровольчі об’єднання для територіальної оборони.

     Згодом до українських добровольців, доєдналися іноземні. Указом Президента від 28 лютого 2022 року № 82 з 1 березня 2022 року запроваджено безвізовий режим в’їзду в Україну для громадян іноземних держав, які бажають вступити до Інтернаціонального легіону оборони України, крім громадян держави-агресора. В Україну продовжують прибувати добровольці з різних країн світу, щоб стати на захист територіальної цілісності нашої країни. Зокрема це колишні військовослужбовці з Польщі, Швеції, Данії, Німеччини, Фінляндії, Великої Британії, США, Латвії, Литви, Японії, Нідерландів, Сирії, Лаоса, Індонезії і багатьох інших країн.

 

 

 

 

 

 

   

 

                     


    

 

 

 

 

 

 

   

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь